Μαρόκο: Μια υπερσύγχρονη και δυναμική αεροναυπηγική βιομηχανία
Μαρόκο: Μια υπερσύγχρονη και δυναμική αεροναυπηγική βιομηχανία

Εξ αιτίας της αυξανόμενης ζήτησης για αεροσκάφη, βασικοί παράγοντες της αεροναυπηγικής βιομηχανίας, «μετατοπίζονται» σε αναδυόμενες χώρες 

Περίπου 250 εταιρείες συγκεντρώθηκαν φέτος στην «Aeromart Nagoya», για να συμμετάσχουν σε συναντήσεις για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων πέρα ​​από την Ιαπωνία, σύμφωνα με τις τελευταίες τάσεις της αγοράς.

«Η Ναγκόγια είναι η Μέκκα της ιαπωνικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας. Σε αυτή τη διεθνή πλατφόρμα όπου αναπτύσσεται ο τομέας των αερομεταφορών, το euronews παρακολουθεί την «Aeromart Nagoya» για να διαπιστώσει ποιος θα είναι ο ρόλος των αναδυόμενων αγορών στο επόμενο κεφάλαιο του κλάδου», λέει η ανταποκρίτρια του euronews Νταλέν Χασάν.

Εξ αιτίας της αυξανόμενης ζήτησης για αεροσκάφη, βασικοί παράγοντες της αεροναυπηγικής βιομηχανίας, «μετατοπίζονται» σε αναδυόμενες χώρες και περιοχές, όπως η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες και η Βόρεια Αφρική.

Η Kawasaki, ένας απο τους κορυφαίους κατασκευαστές κινητήρων, θεωρεί ότι αυτές οι χώρες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κόστους παραγωγής.

«Οι αναδυόμενες χώρες γίνονται ένας πολύ σημαντικός τομέας για εμάς, προκειμένου να κερδίσουμε στον ανταγωνισμό, με χαμηλού κόστους παραγωγές. Δεν έχουμε ακόμα πληροφορίες σχετικά με τη Βόρεια Αφρική, γι‘αυτό θα θέλαμε να λάβουμε περισσότερες στο μέλλον», λέει ο Γιούκιτο Ικέντα επικεφαλής παραγωγής της Kawasaki

Ως αναπτυσσόμενη βιομηχανική αγορά, το Μαρόκο προσέλκυσε τον κλάδο των αερομεταφορών της Ναγκόγια.

Σε λιγότερο από 20 χρόνια, το Μαρόκο έχει γίνει ένας αεροναυπηγικός κόμβος στη Βόρεια Αφρική και «αγαπημένος» προορισμός για τις ευρωπαϊκές εταιρείες παραγωγής, που θέλουν να είναι ανταγωνιστικές στη σημερινή εποχή.

Η Daher, μια γαλλική εταιρεία, βρίσκεται στο Μαρόκο από το 2001 και σύντομα θα ανοίξει τρίτο εργοστάσιο παραγωγής σύνθετων υλικών.

«Έχουμε μια νέα επένδυση σε σύνθετα υλικά που δημιουργήθηκε το 2016, στο Τανγκέρ και θα εγκαινιαστεί στις αρχές του 2018 για να υποστηρίξει τους κατασκευαστές και να παράγει περισσότερα συνοδευτικά κομμάτια αεροσκαφών», λέει ο Ζαν Κλοντ Μαζοκό επικεφαλής πωλήσεων της Daher.
 
Το 2016, η Boeing υπέγραψε συμφωνία με το Μαρόκο εκτιμώμενης ετήσιας αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, καθώς και συμφωνία προώθησης μιας μονάδας, που θα δημιουργήσει 8.700 νέες θέσεις εργασίας.

«Ο κλάδος των αερομεταφορών στο Μαρόκο, ανοίγει τα φτερά του, με ετήσια αύξηση των εσόδων του κατά 17%. Αλλά γιατί η μαροκινή αεροναυπηγική βιομηχανία είναι τόσο ελκυστικός τομέας; Για να βρούμε τις απαντήσεις θα πρέπει να μεταφερθούμε εκτός Καζαμπλάνκας», λέει η Νταλέν Χασάν.
 

Η Καζαμπλάνκα βρίσκεται στην 6η θέση μεταξύ των 10 σημαντικότερων πόλεων της αεροναυπηγικής, από πλευράς οικονομικής απόδοσης. Η πόλη φιλοξενεί πολλές μεγάλες εταιρείες. Η καναδική Bombardier είναι στην ελεύθερη ζώνη Midparc Casablanca, μια περιοχή συναρμολόγησης αεροπλάνων. Η μονάδα λειτουργεί τα τελευταία 4 χρόνια, ενώ η εταιρεία σχεδιάζει μεγάλες επεκτάσεις στη χώρα.

«Είμαστε τώρα ένα τμήμα αυτού που εσείς αποκαλείται οικονομικό σύστημα του Μαρόκου. Οι εταιρείες που έρχονται εδώ και αναδύονται κάνουν πράγματα όλο και πιο διαφορετικά. Και αυτό πιστεύω ότι είναι καλό σημάδι για το μέλλον. Οι αναδυόμενες αγορές προσφέρουν μια άλλη πηγή υψηλής ποιότητας στην παραγωγή. Αυτό μας προσφέρει την ανταγωνιστικότητα που χρειαζόμαστε και που απαιτούν οι πελάτες μας. Απαιτούν πάντα χαμηλότερο κόστος, με συνεχώς καλύτερη ποιότητα, καθώς αυτή είναι η σύγχρονη τάση στην αεροπορία. Οπότε δεν είμαι βέβαιος ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει, χωρίς ορισμένες από τις αναδυόμενες αγορές», τονίζει ο Στέφεν Ορ, αντιπρόεδρος της Bombardier Marocco

Στο Ινστιτούτο IMA όλο το προσωπικό και οι σπουδαστές, εκπαιδεύονται για καριέρα στον τομέα της αεροναυπηγικής.
Φέτος περίπου 1400 Μαροκινοί, θα ενταχθούν σε μία από τις 130 εταιρείες που υπάρχουν.
Η συναρμολόγηση, τα συστήματα σύνδεσης ηλεκτρικών καλωδίων, η συντήρηση, η επισκευή και η μηχανική, είναι αυτά στα οποία εκπαιδεύονται. Ο Όμιλος Αεροναυπηγικής του Μαρόκου GIMAS, έχει ξεκινήσει ένα καινοτόμο πρόγραμμα, προκειμένου να ενσωματώσει στην παραγωγή περισσότερους 3d εκτυπωτές.

«Σήμερα, ο τομέας απασχολεί πάνω από έντεκα χιλιάδες άτομα σε διάφορα επίπεδα. Οι βασικές προκλήσεις τα επόμενα χρόνια, είναι η εγκατάσταση ενός συστήματος μηχανικής, έρευνας και ανάπτυξης, καθώς επίσης νέων και δυναμικών καινοτομιών», σημειώνει ο Καρίμ Τσεκίχ, πρόεδρος της Gimas.

Όπως φάνηκε σε συναντήσεις στον τομέα της αεροναυπηγικής, η Καζαμπλάνκα στοχεύει να καταστήσει τον κλάδο των αερομεταφορών, ως κορυφαία προτεραιότητα του Σχεδίου Βιομηχανικής Εξέλιξης.

Στόχος, η ανάπτυξη νέων προγραμμάτων που θα διπλασιάσουν τον αριθμό των εργαζομένων στη χώρα, όπου το ποσοστό ανεργίας έφθασε το 9,3%, το δεύτερο τρίμηνο του 2017.

«Ξεκινήσαμε δύο νέα προγράμματα, ένα στον κλάδο των κινητήρων και το δεύτερο γύρω από σύνθετα υλικά.
Μέχρι το 2030, θα υπάρξει ζήτηση για 40 χιλιάδες κομμάτια.

Η ανάγκη να παρασχεθούν στους κατασκευαστές αεροσκαφών λειτουργικές συσκευές, γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αναζητούν ανταγωνιστικές πλατφόρμες με προφανή ποιότητα, αλλά και μεγάλες δεξιότητες στους μηχανικούς και γενικά στο ανθρώπινο δυναμικό», τονίζει ο Μουλά Χαλίντ ελ Αλαμί, υπουργός Βιομηχανίας, Εμπορίου, Επενδύσεων και Ψηφιακής Οικονομίας του Μαρόκου.

YOUR REACTION?

Facebook Conversations